Starostne skupine

V stegu Šentjur1 imamo naslednje veje (starostne skupine)

8 – 10 let = volčiči in volkuljice (VV)

Združujejo se v krdelu. Vzgoja poteka preko ročnih spretnosti, igre, medsebojne pomoči, življenja v naravi, zgodb iz Knjige o džungli (Rudyard Kipling), džungelske postave, spodbujanja prijateljstva in medsebojne pomoči.

Volčiči in volkuljice gremo skupaj na lov v veliko in skrivnostno džunglo.

Geslo: Kar najbolje!

11 – 16 let = izvidniki in vodnice (IV)

Združujejo se v vodih (manjših skupinah). V veji je poudarjena uporaba veščin življenja v naravi - orientacije, priprave hrane, postavljanja zgradb iz lesa in vrvi.

Vrhunec leta je tabor – poln izzivov, iger, športa, tabornega ognja, nočnih straž, izletov, potepov, spanja v šotoru in bivakih, proge preživetja ...

Geslo: Bodi pripravljen!

16 – 21 let = popotniki in popotnice (PP)

Združujejo se v noviciatu in klanu. Vključuje izlete, potovalne tabore, potovanje le z nahrbtnikom, pesem na ustih, dolge večerne pogovore, spanje v bivakih, skupnost, kjer si resnično sprejet, prijatelje, služenje (prostovoljna pomoč), ki te navda z veseljem, srečevanje z drugimi skavti, mednarodne tabore.

Geslo: Služiti!

Združena gesla vseh 3 vej: »Kar najbolje bodi pripravljen služiti!«

Volčja razigranost, izvidniške dogodivščine in popotniška skupnost na poti k služenju v nas pustijo neizbrisne sledi.

Med 19. in 21. letom se odločimo ali bomo voditelji ali člani drugih organizacij ali kako drugače z dobrimi deli aktivni člani družbe.

Voditeljice in voditelji so motor vsakega stega; mnogi pravijo, da so največ pridobili kot voditelji. Skavtski voditelji se naučijo veščin dela z ljudmi, financiranja, vodenja projektov, veščin, organiziranja, vodenja, kako vzgajati ipd.